درمان زخم بستر
زخم بستر – که به آنها زخم فشاری و زخم پوستی نیز گفته می شود – آسیب هایی به پوست و بافت زیرین ناشی از فشار طولانی مدت بر روی پوست است. زخم بستر اغلب روی پوستی ایجاد می شود که نواحی استخوانی بدن مانند پاشنه پا، مچ پا، باسن و دنبالچه را می پوشاند.
افرادی که بیشتر در معرض خطر زخم بستر هستند، شرایط پزشکی دارند که توانایی آنها را برای تغییر وضعیت بدن محدود می کند یا باعث می شود بیشتر وقت خود را روی تخت یا صندلی بگذرانند.
زخم بستر ممکن است در طی چند ساعت یا چند روز ایجاد شود. بیشتر زخم ها با درمان بهبود می یابند، اما برخی هرگز به طور کامل بهبود نمی یابند. شما می توانید اقداماتی را برای کمک به پیشگیری از زخم بستر و کمک به بهبود آنها انجام دهید.
درمان زخم فشاری شامل کاهش فشار روی پوست آسیب دیده، مراقبت از زخم ها، کنترل درد، جلوگیری از عفونت و حفظ تغذیه مناسب است.
تیم درمان
اعضای تیم مراقبت شما ممکن است شامل موارد زیر باشند:
یک پزشک مراقبت اولیه که بر برنامه درمانی نظارت دارد
یک پزشک یا پرستار متخصص در مراقبت از زخم
پرستاران یا دستیاران پزشکی که هم مراقبت و هم آموزش برای مدیریت زخم ها ارائه می دهند
مددکاری اجتماعی که به شما یا خانوادهتان کمک میکند تا به منابع دسترسی داشته باشید و به نگرانیهای عاطفی مرتبط با بهبودی طولانیمدت رسیدگی میکند
یک فیزیوتراپیست که به بهبود تحرک کمک می کند
یک کاردرمانگر که به اطمینان از سطوح مناسب نشستن کمک می کند
یک متخصص تغذیه که نیازهای غذایی شما را بررسی می کند و یک رژیم غذایی خوب را توصیه می کند
پزشک متخصص در بیماری های پوست (متخصص پوست)
جراح مغز و اعصاب، جراح عروق، جراح ارتوپد یا جراح پلاستیک
کاهش فشار
اولین قدم در درمان زخم بستر، کاهش فشار و اصطکاک ناشی از آن است. استراتژی ها عبارتند از:
تغییر موقعیت. اگر زخم بستر دارید، اغلب بچرخید و وضعیت خود را تغییر دهید. اینکه هر چند وقت یکبار تغییر موقعیت می دهید به شرایط شما و کیفیت سطحی که روی آن قرار دارید بستگی دارد.
استفاده از سطوح نگهدارنده از تشک، تخت و بالشتک های مخصوص استفاده کنید که به شما کمک می کند بنشینید یا دراز بکشید به گونه ای که از پوست آسیب پذیر محافظت کند.
تمیز کردن و پانسمان زخم ها
مراقبت از زخم فشاری بستگی به عمق زخم دارد. به طور کلی، تمیز کردن و پانسمان زخم شامل موارد زیر است:
تمیز کردن. اگر پوست آسیب دیده شکسته نشده است، آن را با یک پاک کننده ملایم بشویید و خشک کنید. هر بار که پانسمان را تعویض میکنید، زخمهای باز را با آب یا محلول آب نمک (سالین) تمیز کنید.
گذاشتن بانداژ. بانداژ با مرطوب نگه داشتن زخم باعث تسریع بهبودی می شود. همچنین سدی در برابر عفونت ایجاد می کند و پوست اطراف آن را خشک نگه می دارد. انتخاب باند شامل فیلم، گاز، ژل، فوم و پوشش های درمان شده است. ممکن است به ترکیبی از پانسمان نیاز داشته باشید.
برداشتن بافت آسیب دیده
برای بهبودی مناسب، زخم ها باید عاری از بافت آسیب دیده، مرده یا عفونی باشند. پزشک یا پرستار ممکن است با شستن ملایم زخم با آب یا بریدن بافت آسیب دیده، بافت آسیب دیده (دبرید) را جدا کند.
سایر مداخلات
سایر مداخلات عبارتند از:
داروهایی برای کنترل درد. داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی – مانند ایبوپروفن (Advil، Motrin IB، و غیره) و ناپروکسن سدیم (Aleve) – ممکن است درد را کاهش دهند. اینها می توانند قبل یا بعد از جابجایی و مراقبت از زخم بسیار مفید باشند. داروهای ضد درد موضعی نیز می توانند در طول مراقبت از زخم مفید باشند.
یک رژیم غذایی سالم. تغذیه خوب باعث بهبود زخم می شود.
عمل جراحي
زخم بستر بزرگ که بهبود نمی یابد ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. یکی از روش های ترمیم جراحی این است که از یک پد ماهیچه، پوست یا سایر بافت ها برای پوشاندن زخم و بالشتک کردن استخوان آسیب دیده استفاده کنید (جراحی فلپ).
جلوگیری از زخم بستر
شما می توانید با تغییر موقعیت مکرربدن خود برای جلوگیری از استرس بر روی پوست، از ایجاد زخم بستر جلوگیری کنید. راهبردهای دیگر عبارتند از مراقبت خوب از پوست، حفظ تغذیه مناسب و مصرف مایعات، ترک سیگار، مدیریت استرس و ورزش روزانه.
نکاتی برای تغییر موقعیت
توصیه های زیر را در رابطه با تغییر موقعیت در تخت یا صندلی در نظر بگیرید:
تکیه گاه وزن خود را مرتباً تغییر دهید. برای جابجایی هر ساعت یک بار کمک بخواهید.
در صورت امکان خود را بلند کنید. اگر قدرت بالاتنه کافی دارید، فشار بر روی صندلی چرخدار انجام دهید – با فشار دادن به بازوهای صندلی، بدن خود را از روی صندلی بلند کنید.
به یک ویلچر تخصصی نگاه کنید. برخی از ویلچرها به شما این امکان را می دهند که آنها را کج کنید، که می تواند فشار را کاهش دهد.
کوسن یا تشکی را انتخاب کنید که فشار را کاهش دهد. از بالشتک یا تشک مخصوص برای کاهش فشار استفاده کنید و به شما کمک می کند تا مطمئن شوید که بدن شما به خوبی قرار گرفته است. از کوسن های دونات (دایره ای و تو خالی)استفاده نکنید، زیرا می توانند فشار را روی بافت اطراف متمرکز کنند.
ارتفاع تخت خود را تنظیم کنید. اگر تخت شما می تواند در قسمت سر بالا باشد، آن را بیش از 30 درجه بالا نبرید. این به جلوگیری از برش کمک می کند.
نکاتی برای مراقبت از پوست
توصیه های زیر را برای مراقبت از پوست در نظر بگیرید:
پوست را تمیز و خشک نگه دارید. پوست را با یک پاک کننده ملایم بشویید و خشک کنید. این روتین پاکسازی را به طور منظم انجام دهید تا پوست در معرض رطوبت، ادرار و مدفوع قرار نگیرد.
از پوست محافظت کنید. برای محافظت از پوست در برابر ادرار و مدفوع از کرم های مانع رطوبت استفاده کنید. در صورت نیاز به طور مکرر ملافه و لباس را عوض کنید. مراقب دکمه های لباس و چین و چروک های روی ملافه باشید که پوست را تحریک می کند.
روزانه پوست را بررسی کنید. روزانه برای علائم هشدار دهنده زخم فشاری به پوست خود نگاه کنید.
مراحل زخم بستر
مرحله 1. ناحیه قرمز به نظر می رسد و در لمس گرم احساس می شود. با پوست تیره تر، این ناحیه ممکن است رنگ آبی یا بنفش داشته باشد. همچنین ممکن است فرد از سوزش، درد یا خارش شکایت کند.
مرحله 2. ناحیه آسیب دیده تر به نظر می رسد و ممکن است زخم باز، خراش یا تاول داشته باشد. فرد از درد قابل توجهی شکایت دارد و ممکن است پوست اطراف زخم تغییر رنگ دهد.
مرحله 3. ناحیه ظاهری دهانه مانند به دلیل آسیب زیر سطح پوست دارد.
مرحله 4. ناحیه به شدت آسیب دیده و زخم بزرگی وجود دارد. ماهیچه ها، تاندون ها، استخوان ها و مفاصل می توانند درگیر شوند. عفونت در این مرحله یک خطر قابل توجه است.
تهیه و ترجمه:دکترحسین جدید
کانال تلگرامی دکترجدید
اینستاگرام DR_jadid
منبع:https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bed-sores/symptoms-causes/syc-20355893