بلع (خفگی با) جسم خارجی در کودکان
بلع جسم خارجی: در کودکان نوپا و شیرخواران شایع است چون این کودکان تمایل دارند اجسام را در دهان خود بگذارند. جسم خارجی میتواند داخل راه هوایی دمیده شود (با کشیدن نفس) یا ممکن است در مری( لوله ورود غذا) گیر کرده باعث فشار به راه هوایی شود.
علائم: ممکن است بدون علائم تا گرفتگی کامل راه هوایی متغیر باشد.
ابتدای راه هوایی (حنجره): گیر کردن دراین قسمت معمولاً باعث گرفتگی صدا، سرفه، تغییر صدا، خون حین سرفه، صدای خرخر، تنگی نفس، سیاه شدن لب ها ، ناخن ها و سپس کل بدن یا اگر انسداد راه هوایی کامل باشد باعث وقفه یا توقف در تنفس شود.
تراشه یا همان لوله راه هوایی: انسداد این قسمت می تواند باعث درد قفسه سینه شود. بعد از علائم اولیه، ممکن است یک دوره بدون علامت و به دنبال آن ویژگی های عفونت ریوی (ذات الریه) وجود داشته باشد.
گیر کردن در مری: باعث آبریزش از دهان، مشکل در بلع یا استفراغ و اگر به راه هوایی فشار وارد شود ممکن است باعث تنگی نفس، صدای خس خس تنفسی، نارسایی ریوی یا توقف در تنفس شود.
علت شناسی: بلع جسم خارجی باید در هر فردی که شرح حالی از سرفه و صداهایی که احساس خفگی را نشان می دهند باید مورد توجه قرار گیرد.
تشخیص: صدای صوت مانند (ویز) یا عدم شنیده شدن صدای تنفسی در یک طرف قفسه سینه .
عکس رادیوگرافی از گردن و قفسه سینه ممکن است در تعیین محل جسم خارجی کمک کننده باشد.
آزمایش گازهای خون شریانی در موارد شدید مورد نیاز است.
درمان اولیه:
در هر بیماری که حال خوبی ندارد و بیهوش شده است ABC (اول راه هوایی را باز میکنیم سپس نفس کشیدن را کنترل میکنیم و در صورت طبیعی بودن موارد ذکر شده شروع به ماساژ قلبی یا همان فشاردادن قفسه سینه میکنیم)را انجام می دهیم مراجعه شود به مطالب اورژانسی و قسمت احیاء قلبی ریوی در سایت
– برداشتن جسم خارجی: اگر کودک آرام است و تهویه هوایی خوبی دارد برداشتن جسم خارجی تحت شرایط کنترل شده میتواند انجام گیرد. دستکاری ممکن است مکان جسم را تغییر دهد و باعث انسداد بیشتر شود. اگر کودک در نفس کشیدن مشکل دارد (دیسترس تنفسی). اما تهویه تنفسی خوبی دارد، کودک را به شکم بر روی زانوی خود طوری بگیرید که سرش 30 درجه به پایین باشد (تا موقع ضربه زدن جسم خارج شود) سپس با کف دست ها ضربه محکم به پشت کودک در وسط بین دو استخوان شانه بزنید (back blows) سپس برگردانید دمانش را نگاه کنید اگر جسم دیده می شود خارج کنید و گرنه در حالی که کودک رو به شما قار گرفته با نوک انگشتان خود 5 بار در جلوی قفسه سینه و بین دو نوک پستان فشار دهید. این دو کار را تا زمانی انجام دهید که جسم خارج شود یا اورژانس بر…..
تهیه و ترجمه :دکترحسین جدید
برای ادامه مطلب در لینک زیر کلیک کنید
https://www.drjadid.com/wp-content/uploads/2021/11/بلع-جسم-خارجی-در-کودکان.pdf