بسم الله الرحمن الرحیم
شایع ترین و مهمترین دلایل درد پهلو
بررسی اجمالی
برای دانلود فرمت PDF در لینک زیر کلیک کنید
https://www.drjadid.com/wp-content/uploads/2020/12/شایع-ترین-و-مهمترین-دلایل-درد-پهلو.pdf
درد پهلو یک وضعیت نسبتاً شایع است که در تنظیمات مختلفی مشاهده می شود ، از عمل عمومی گرفته تا هر تعداد تخصص. بسیاری از دلایل احتمالی برای درد پهلو وجود دارد و تعدادی معمولاً در اورولوژی دیده می شوند.
یک روش ساده برای درک درد پهلو ، تقسیم آن به انواع عمده ، با توجه به ارتباط آن با کلیه است ، به شرح زیر:
علل غیر کلیوی درد پهلو ، مانند مشکلات اسکلتی عضلانی
مشکلات پارانشیمی ، که شامل بافت واقعی کلیه است (به عنوان مثال ، عفونت ، التهاب)
مشکلات غیر پارانشیمی ، که اغلب به اختلال در تخلیه کلیه مربوط می شود
هنگام نزدیک شدن به بیمار با درد پهلو ، باید از یک افتراق گسترده استفاده شود. غالباً ، سابقه و معاینه فیزیکی تشخیص های بالقوه را بشدت کاهش می دهد و آزمایش های آزمایشگاهی و تصویربرداری به خوبی انتخاب شده علت واقعی را تأیید می کند. به طور کلی ، نزدیک شدن به درد پهلو با یک چارچوب مفهومی اساسی به تشخیص مناسب و کارآمد علت اصلی آن کمک می کند.
علل غیر کلیوی درد پهلو
علل غیر کلیوی درد پهلو معمولاً فرآیندهای موضعی هستند که منجر به التهاب یا تحریک عصب می شوند. علل شایع شامل موارد زیر است:
کشیدگی اسکلتی عضلانی
کوفتگی اسکلتی عضلانی
شرایط پوستی
شرایط نورولوژیک
فشرده سازی از رشد محلی یک توده
درد ارجاع شده از آسیب های قفسه سینه
درد عضلانی
کشیدگی ، کوفتگی یا آسیب دیدگی های دیگر از ناحیه کمر یا پهلو می تواند منجر به ناراحتی دردناک یا درد در ناحیه توراکولومبار(قفسه ای کمری) شود. ناراحتی اغلب با فعالیت بیشتر می شود و با لمس دوباره تولید می شود. بیمار ممکن است سابقه برداشتن جسم یا خم شدن مکرر در محل کار یا فعالیت بدنی داشته باشد. آزمایش تجربی استفاده از گرمای موضعی با داروهای ضد درد و یا داروهای ضد التهاب ممکن است به تشخیص و درمان کمک کند.
درد دنده
شکستگی یا آسیب دیدگی یازدهم یا دوازدهم می تواند باعث درد پهلو با انتشار قدامی و تحتانی شود مانند توزیع درد قولنج کلیه. در حالی که این معمولاً ناشی از ضربه است ، اما گاهی اوقات سرفه های شدید ممکن است باعث آسیب شوند. جابجایی دنده شکسته نادر است. آسیب کلیوی ناشی از شکستگی غیرمعمول است اما در شرایط ایجاد ضربه قابل توجه امکان پذیر است.
لمس مستقیم دنده درگیر معمولاً درد شدیدی ایجاد می کند. تنفس عمیق نیز دردناک است.
تشخیص معمولاً از نظر بالینی انجام می شود ، اما با یافته های رادیوگرافی می توان آن را تأیید کرد. کوستوکندریت یا التهاب دنده بدون شکستگی همچنین می تواند توزیع درد قولنج کلیه را کپی کند و با عدم وجود شکستگی تجسم یافته تفاوت ایجاد می شود.
کمبود ویتامین D علت گزارش شده درد پهلو در ۱۸۷ بیمار با حساسیت حساس به نوک پایین دنده های پایین است که با شرح حال و رادیولوژی قابل توضیح نیست. سطح سرمی بسیار کم ویتامین D 25 (OH) در همه موارد مشاهده شد. تسکین درد پهلو در مدت ۲ ماه در ۵۵٫۱٪ بیماران تحت درمان کمبود ویتامین D گزارش شد. [۱]
درد عصبی پهلو
درد پهلو نوروپاتیک ثانویه بعد از رادیکولیت می تواند در صورت آسیب دیدگی ریشه عصب فوقانی کمر یا پایین توراسیک ایجاد شود. آسیب به محل اتصال استخوان مهره ای یا فرآیند عرضی مهره نیز می تواند درد مشابه ثانویه به اثرات محلی ایجاد کند. منبع معمول درد التهاب ، فشرده سازی یا به دام انداختن اعصاب درگیر است.
هنگامی که آسیب شناسی شامل دنده های دهم ، یازدهم یا دوازدهم می شود ، این ناراحتی در توزیع آن از کولیک کلیه تقلید می کند و معمولاً به صورت تیز یا خنجری توصیف می شود. این درد غالباً حاد است و می تواند تحتانی و قدامی باشد. حرکت باعث تشدید درد می شود. به طور مشابه ، وجود آنوریسم آئورت شکمی همچنین می تواند با کشش عصب پارانشیمی کلیه که در امتداد شریان کلیه حرکت می کند ، درد ایجاد کند. تشخیص و درمان درد رادیکولار می تواند چالش برانگیز باشد ، که اغلب به یک روش چند رشته ای نیاز دارد.
یکی دیگر از دلایل درد پهلو نوروپاتیک ،ویروس هرپس زونا است. این عفونت بدن در سلول های عصبی که به طور کلاسیک همراه با التهاب و فوران پوست است ، درد سوزشی ایجاد می کند که به طور کلی به یک باند گسسته مربوط به درماتوم محدود می شود. درد معمولاً قبل از تغییر مشخصه پوست ظاهر می شود و می تواند پس از تفکیک پوستی (نورالژی پس از هرپسی) برای مدت طولانی ادامه یابد.
زونا در اطراف کمر و شکم
هنگامی که علائم پوستی وجود دارد ، تشخیص معمولاً ساده است و با تشدید ناگهانی درد در اثر تماس سبک پوست پشتیبانی می شود. اگر به موقع تشخیص داده شود ، درمان می تواند به تسریع در حل قسمت و کاهش احتمال ناراحتی طولانی مدت کمک کند. برای اطلاعات بیشتر در مورد این موضوع به هرپس زوستر مراجعه کنید.
درد پلور
پلوریت ، یا التهاب پلور ، می تواند باعث ایجاد درد شدید برنده در ناحیه قفسه سینه شود ، که ممکن است از قولنج کلیه تقلید کند. علت پلوریت ممکن است عفونی باشد (به عنوان مثال ، سل ، ذات الریه) یا غیر عفونی (به عنوان مثال ، لوپوس اریتماتوز ، آمبولی ریوی). در صورت مشکوک بودن به چنین فرآیندی ، برای تأیید تشخیص و درمان موضوع اصلی ، باید به سرعت یک آزمایش مناسب را دنبال کرد.
عفونت موضعی
عفونت در فضای خلفی ، مانند آبسه خلفی ، می تواند منجر به درد پهلو در نتیجه التهاب موضعی شود. چنین آبسه هایی ممکن است در اثر عفونت دستگاه ادراری ایجاد شوند ، اما همچنین می توانند از آسیب های سیستم روده ایجاد شوند. تشخیص از طریق تصویربرداری حاصل می شود و مانند هر آبسه ، تخلیه کلید درمان است.
علل پارانشیمی کلیه
علل پارانشیمی کلیه شامل فرآیندهای آسیب شناختی شامل پارانشیم کلیه است. غالباً ، این شرایط باعث ایجاد درد در نتیجه التهاب یا انفارکتوس بافتی می شود ، اما کشش کپسول کلیه ناشی از ورم یا هماتوم نیز باعث درد می شود. انواع شرایط مربوط به پارانشیم کلیه می تواند درد پهلو ایجاد کند ، همانطور که در زیر بررسی می شود.
پیلونفریت
پیلونفریت دلیل شایع درد پهلو است ، اما ناراحتی ناشی از آن معمولاً به عنوان یک درد مبهم نسبتاً خفیف توصیف می شود تا قولنج کلیوی . بیماران دیابتی در معرض خطر بیشتری برای پیلونفریت و عوارض ناشی از آن هستند.
تب ، لرز ، حالت تهوع و استفراغ رایج ترین علائم و نشانه ها هستند. بیماران مبتلا به پیلونفریت غالباً سعی می کنند از حرکت خودداری کنند ، در حالی که بیماران مبتلا به کولیک کلیوی اغلب در تلاش برای یافتن موقعیتی راحت با حرکت مداوم حرکت می کنند.
حساسیت زاویه پهلو(فلانک) و کوره مهره ای وجود دارد و می تواند با ضربات کف دست تأیید شود. علائم دیگری از عفونت ادراری مانند درد سوپراپوبیک ، سوزش ادرار ، تکرر و فوریت اغلب وجود دارد. تب ، لکوسیتوز و پیوری در ادرار یافته های معمول است.
به دست آوردن کشت ادرار برای هدایت درمان مناسب به دنبال درمان تجربی اولیه ضروری است. در صورت وجود شک به پیلونفریت یا درد پهلو همراه با عفونت احتمالی ، انجام تصویربرداری از کلیه برای رد انسداد و عفونت دستگاه ادراری فوقانی ، که مستلزم مشاوره و مداخله سریع اورولوژی است ، ضروری است. برای اطلاعات بیشتر به پیلونفریت حاد مراجعه کنید.
آبسه کلیه
آبسه های کلیوی به طور مشابه در پیلونفریت ظاهر می شوند ، اما اغلب ممکن است به شدت علائم داشته باشند. تصور می شود که تشکیل آبسه های کلیوی ناشی از درمان پیلونفریت ناکافی یا انتشار خونی(هماتوژن) عفونت باشد. بیماران دیابتی در معرض افزایش خطر ابتلا به آبسه کلیه هستند. تصور می شود که درد ناشی از آبسه کلیه نه تنها در اثر التهاب بافت موضعی بلکه در نتیجه ادم پارانشیمی ایجاد می شود که باعث کشیدگی کپسول کلیه می شود.
معاینه و یافته های آزمایشگاهی مشابه یافته های پیلونفریت است. در سونوگرافی ممکن است تشخیص آبسه های کلیه از برخی ضایعات کلیوی دشوار باشد. CT یافته های خاصی را در موارد آبسه کلیه نشان می دهد و همچنان بهترین انتخاب برای تشخیص است [۲] و باید مشاوره مناسب اورولوژی برای تخلیه را انجام دهد.
سکته کلیوی
تصور می شود که سکته کلیه نادر است ، که ممکن است در تشخیص اولیه آن به عنوان قولنج حاد کلیوی ، پیلونفریت یا شکم حاد تشخیص غلط ایجاد کند. درد ناشی از انفارکتوس بافت ، ایجاد ناراحتی کلاسیک پهلو از منشاء کلیه است. مجموعه موارد نشان داده است که سکته کلیه در افراد مسن و افرادی که بیماریهایی دارند که ممکن است باعث رشد ترومبوس ، بویژه فیبریلاسیون دهلیزی شوند ، بیشتر است. [۳ ، ۴] با این حال ، هرگونه قطع خونرسانی ، مانند فشرده سازی شریانی توسط توده خارجی یا جریان مختل شده ثانویه به آنوریسم آئورت شکمی ، می تواند سکته کلیوی ایجاد کند.
شایعترین علائم و نشانه ها درد پهلو و هماچوری است. سایر تظاهرات شایع شامل تب ، حالت تهوع و استفراغ است. ممکن است لکوسیتوز وجود داشته باشد. تشخیص قطعی به طور کلی با انجام یک مطالعه تصویربرداری ، با آنژیوگرافی یا بدون آن انجام می شود. در شرایط حاد ، درمان سریع برای به حداقل رساندن از دست دادن عملکرد کلیه ضروری است.
انسداد وریدی
ترومبوز ورید کلیوی یک وضعیت نسبتاً نادر است که می تواند درد پهلو ایجاد کند. با ایجاد اختلال در خروج خون از کلیه ، ترومبوس ورید کلیوی منجر به تهیه پشتیبان خون در داخل پارانشیم کلیه می شود که باعث کشش کپسول کلیه شده و باعث درد می شود. علاوه بر این ، اختلال در جریان خون می تواند منجر به ایسکمی(کاهش خونرسانی) کلیه شود ، که همچنین باعث ایجاد ناراحتی می شود. انسداد ورید کلیوی همچنین می تواند در نتیجه آسیب های مرکزی سیستم وریدی و همچنین فشرده سازی خارج از سیستم سیستم وریدی توسط یک توده یا یک نوع آناتومیک مانند سندرم مهره شکن ایجاد شود.
درمان ترومبوس ورید کلیوی شامل داروی ضد انعقاد خون و آبرسانی است. همچنین برای شناسایی علت ترومبوز که اغلب شامل بدخیمی است ، باید یک بررسی کامل تشخیصی نیز انجام شود. [۵]
تومور کلیه
تومور کلیه ممکن است به دلیل انبساط سریع و کشیده شدن کپسول کلیه ، درد پهلو ایجاد کند. متناوباً ، ممکن است جریان خون کلیه را از طریق ترومبوز تومور در ورید کلیه مختل کند. تومور اروتلیال در لگن کلیه ممکن است باعث درد ثانویه به انسداد حالب شود.
ارائه تومور کلیه با درد به عنوان علامت داخلی یک نشانه پیش آگهی ضعیف است ، زیرا بیماری پیشرفته را نشان می دهد. معاینه ممکن است علائم و نشانه های سرطان را شامل شود ، از جمله کاهش وزن ، بی حالی و خستگی. هماتوری نیز یکی دیگر از شاخص های پیش آگهی ضعیف است ، زیرا بیماری پیشرفته را نیز نشان می دهد.
تصویربرداری باید از یک روش مقطعی تقویت شده با کنتراست برای ارزیابی میزان کامل نئوپلاسم استفاده کند. مشاوره اورولوژی برای انجام بیشتر کار و درمان ضروری است. برای اطلاعات بیشتر به کارسینومای سلول کلیوی مراجعه کنید.
علل غیر کلیوی غیرپارنشیمی
بیشتر علل غیر پارانشیمی درد کلیه شامل انسداد دستگاه ادراری است. چنین انسدادی ، چه داخل کلیه ، در حالب پروگزیمال یا همان دیستال مثانه یا مجرای ادرار ، می تواند به دلیل گشاد شدن سیستم جمع آوری داخل کلیه ، کولیک کلیوی ایجاد کند. علاوه بر این ، دستگاه ادراری فوقانی به خوبی عصب کشی می شود و تحریک توسط جسم خارجی (به عنوان مثال ، سنگ کلیه ، استنت مجرای ادرار) می تواند درد پهلو را تحریک کند حتی اگر هیچ هیدرونفروز وجود نداشته باشد.
سنگ کلیه
درد پهلو یکی از علائم کلاسیک حساب کننده سنگ ادراری است و علت اصلی درد پهلو در غیاب تب است. نفرولیتیت(سنگ کلیه) به طور فزاینده ای در جهان صنعتی رایج شده و میزان مراقبت های بهداشتی مورد استفاده برای معالجه این بیماران نیز در حال رشد است. درد پهلو ناشی از نفرولیتیاز می تواند ناشی از اتساع مشخص دستگاه ادراری پروگزیمال و همچنین التهاب موضعی و ایسکمی احتمالی باشد. در برخی تنظیمات ، درد کولیک کلیوی به ندرت ، هرگز ، بدون انسداد رخ می دهد.
کولیک کلاسیک کلیوی به عنوان درد پهلو و کرامپپی تشعشع یافته به سمت پایین کشاله ران توصیف می شود و اغلب با حالت تهوع و استفراغ همراه است. در معاینه ، لمس پهلو و ضربات به پشت اغلب درد را تأیید می کنند. هماچوری و پیوریا غالباً وجود دارد و ممکن است در نتیجه تراشیدن و تحریک دستگاه ادراری توسط سنگ ایجاد شود ، اگرچه برای رد عفونت به کشت ادرار در این شرایط نیاز است.
در صورت مشکوک بودن به سنگ دستگاه فوقانی ، تصویربرداری برای تأیید تشخیص ضروری است. مطالعات در مورد روشهای مختلف (به عنوان مثال ، سونوگرافی ، توموگرافی کامپیوتری ، اشعه ایکس) میزان مختلفی از تشخیص را نشان داده است ، که عوامل خاص بیمار اغلب نقش مهمی دارند. [۶] در شرایط درد غیرقابل کنترل ، عدم توانایی در تحمل مصرف خوراکی یا عفونت مجاری ادراری همزمان ، مشاوره اورولوژی برای پیگیری مدیریت جراحی باید در نظر گرفته شود. برای اطلاعات بیشتر به سنگ کلیه مراجعه کنید.
بیماری تنگی مجرای ادراری
به طور گسترده تعریف شده ، یک تنگی باریک متحدالمرکز در دیواره یک ساختار لوله ای است. در دستگاه ادراری ، این می تواند در هر سطح از سیستم جمع آوری داخل کلیه ، از طریق حالب ، تا مجرای ادرار رخ دهد. اگر یک تنگی به اندازه کافی شدید باشد ، می توان تخلیه ادرار را مختل کرد و سیستم ادراری نزدیک به این سطح گشاد شد. تنگی ممکن است در اثر مشکلات مادرزادی ایجاد شود (به عنوان مثال ، تنگی شکم ، انسداد محل اتصال مجاری ادرار رحمی ، دریچه های مجرای ادرار خلفی) یا در اثر التهاب مداخلات پزشکی ایجاد شود (به عنوان مثال ، روش های آندوسکوپیک مکرر ، آسیب لیزر ، الکتروکوتراسیون غیرارادی).
بیمارانی که در این شرایط انسداد دارند با کولیک کلیوی مواجه می شوند که ممکن است پس از مصرف مایعات بدتر شود. درد را می توان در معاینه با لمس پهلو یا دق محل تأیید کرد. تشخیص شامل تصویربرداری با روشهای مشابه با موارد استفاده شده در سنگ کلیه است. مطالعات تخصصی برای ارزیابی عملکرد کلیه و تخلیه نیز اغلب استفاده می شود. برای درمان باید با یک متخصص ارولوژی مشورت شود ، که شامل تخلیه مجاری ادراری پروگزیمال انسداد یافته است و اغلب باعث تسکین فوری می شود. برای اطلاعات بیشتر به تنگی مجرای ادرار مراجعه کنید.
فشرده سازی خارجی
شبیه بیماری تنگی ، که انسداد ذاتی دستگاه ادراری است ، تقریباً در تمام قسمتهای دستگاه ادراری نیز در معرض انسداد خارجی است. توده های بزرگ لگن یا خلف صفاقی ممکن است حالب را مستقیماً فشرده کرده ، تخلیه کلیه را مختل کرده و منجر به گشادی پروگزیمال دستگاه ادراری شود که باعث درد می شود. فیبروز خلف صفاق یکی دیگر از دلایل عمده اعوجاج و انسداد حالب است. همچنین مشخص شده است که آندومتریوز منجر به فشرده سازی حالب می شود. سرانجام ، فشرده سازی ناشی از مداخلات پزشکی حالب می تواند در نتیجه گیره های جراحی ، بخیه ها یا منگنه هایی که در امتداد حالب قرار گرفته اند ، رخ دهد. این موضوع به دست آوردن یک شرح حال دقیق جراحی را برجسته می کند.
علائم مشابه سایر فرآیندهای انسدادی است و روند کار نیز به همین ترتیب دنبال می شود. مشاوره با متخصص ارولوژی برای تخلیه مجاری ادراری پروگزیمال انسداد یافته ضمانت می شود. برای رفع انسداد می توان درمان قطعی فرآیند خارجی را دنبال کرد. برای اطلاعات بیشتر به فیبروز رتروپریتونئال مراجعه کنید.
انسداد دهانه مثانه
هرگونه اختلال در تخلیه مثانه می تواند منجر به برگشت ادرار در حالب ها و متعاقب آن کلیه ها شود. مانند سایر علل انسدادی ، چنین برگشت و گشادی می تواند منجر به درد پهلو شود.
بیمار مبتلا به انسداد خروجی مثانه به طور کلی با سیری فوق لوله و فوریت ادراری خود را نشان می دهد. اگر این حاد باشد ، اتساع مثانه ناراحت کننده می تواند یک علامت باشد. با این حال ، اگر انسداد مزمن باشد و به تدریج در مدت زمان طولانی ایجاد شود ، چنین علائمی ممکن است وجود نداشته باشد. معاینه شکم ممکن است مثانه قابل لمس و بزرگ شدن پروستات (در آقایان)در معاینه انگشتی رکتوم را نشان دهد.
درمان شامل قرار دادن کاتتر مجرای ادرار برای تخلیه مثانه است. در صورت عدم امکان ، مشاوره با متخصص ارولوژی برای پیگیری سایر گزینه های تخلیه نشان داده شده است. برای اطلاعات بیشتر به بزرگی خوش خیم پروستات مراجعه کنید.
انسداد داخل روده ای
با هماچوری از منشا کلیوی ، ایجاد لخته های خون در لگن کلیه می تواند منجر به انسداد حالب بعدی و درد پهلو هنگام عبور لخته ها شود. این لخته های خون ممکن است در اثر دلایل مداخلات پزشکی مانند بیوپسی از راه پوست کلیه یا اقدامات سنگ یا مشکلات پزشکی زمینه ای مانند دیسکرازیای خون ، تومورهای کلیوی ، هموفیلی ، بیماری سلول داسی شکل یا گلومرولونفریت ایجاد شود.
معاینه و انجام آزمایش مشابه سایر فرآیندهای انسدادی است. درمان شامل مشاوره اورولوژی برای رفع هماچوری و رفع انسداد است. برای اطلاعات بیشتر به هماچوری مراجعه کنید.
با عبور پاپیلای سست شده از حالب ، نکروز پاپیلاری می تواند باعث انسداد حالب شود. سو استفاده از داروهای مسکن ، سیروز کبدی و دیابت مهمترین عوامل خطر برای این بیماری هستند. دلایل دیگر شناخته شده عبارتند از: نارسایی سلول داسی شکل ، واسکولیت و سل. آهستگی واقعی پاپیلای کلیه در اثر ایسکمی عروقی ایجاد می شود ، که منجر به نکروز انعقادی اهرام مدولای کلیه می شود. تشخیص توسط تصویربرداری مقطعی انجام می شود. برای اطلاعات بیشتر به نکروز پاپیلاری مراجعه کنید.
تهیه و ترجمه:دکترحسین جدید